Lekari Niškog Doma Zdravlja Izdali Preporuke Za Zaštitu Od Vrućine

Počelo je leto, ali već nekoliko dana u našoj zemlji vladaju tropske temperature. Prvi dan leta donosi maksimalnu temperaturu od 38 stepeni u Nišu, navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Iz RHMZ-a navode da će u vrhuncu ovog toplotnog talasa, koji dolazi sa severa Afrike, biti čak 40 stepeni u Nišu u subotu.

„Ovi ekstremni vremenski uslovi mogu predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje, naročito kod onih grupa stanovništva koja su posebno osetljive na visoke temperature, kao što su mala deca, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomernom telesnom težinom, kao i osobe koje boluju od različitih hroničnih bolesti (bolesti srca i krvnih sudova, respiratornih oboljenja, dijabetesa i sl.). Takođe su ugrožene i osobe izložene direktnom dejstvu sunčevih zraka poput onih koji koje vežbaju ili rade na otvorenom, ali i svi oni koji rade u neadekvatno provetrenim i nedovoljno rashlađenim prostorijama“, navode iz Doma zdravlja Niš.

Iz ove zdravstvene ustanove građanima Niša sa uputili i savete kako se ponašati tokom velikih vrućina.

„U najtoplijem delu dana – između 10 i 17 časova treba izbegavati boravak na otvorenom. Uvek nositi bočicu sa vodom . Lagana ishrana, adekvatna odeća i obuća. Klimu u stanu trebalo bi podesiti da razlika između spoljašne i unutrašnje temperature iznosi od 8 do 10 stepeni, a ujutru i noću treba otvarati prozore i provetravati prostorije u kojima se boravi. Takođe, mora se voditi računa o garderobi koja se nosi, obavezno zaštiti glavu i kožu“, dodaje se.

Navode i da visoke temperature i nagle promene vremena mogu biti veliki stres za organizam, pa preporučuju da se pije što više tečnosti, jede što laganija hrana i da ne treba da se preteruje sa fizičkim aktivnostima. Savetuju i da tušira i kupa mlakom vodom.

Exit mobile version