Književni svet Branislava Nušića: Ciklus predavanja povodom 160 godina rođenja velikog pisca

Niški Kulturni centar poziva publiku na ciklus predavanja o klasicima srpske književnosti pod nazivom „Nova čitanja srpskih pisaca“. Ciklus se otvara u petak 29. marta u 19 sati u Maloj sali NKC-a.

Tema prvog predavanja će biti književni svet Branislava Nušića, povodom obeležavanja 160 godina od rođenja ovog velikog pisca.

Autorska predavanja u Niškom kulturnom centru će držati prof. dr Goran Maksimović sa Filozofskog fakulteta u Nišu, istoričar književnosti, antologičar i književni kritičar.

„U srpskoj književnosti gotovo da ne postoji pisac koji je pokazao takvu sposobnost književne raznovrsnosti, kao što je to Branislav Đ. Nušić (1864‒1938). Značaj njegovog književnog djela utoliko je izrazitiji što je naglašena raznovrsnost bila praćena i zapaženim estetskim vrijednostima. Zato i možemo tvrditi da se u svim aspektima svoga književnog djela Nušić isticao kao predvodnik i uzor svoga burnog vremena“, navodi profesor Maksimović.

Goran Maksimović dodaje da se Nušić najviše isticao kao komediograf, ali i kao svedok rata i života u Beogradu.

„Isticao se najviše kao komediograf, dramski pisac, ali i kao ratni pripovedač i satirični feljtonista, kao romanopisac za mlade i odrasle, kao pjesnik i satiričar, kao pisac humorističko-satiričnih priča, kao hroničar starog Beograda, kao svjedok i memoarista Velikog rata, kao etnograf i putopisac, kao besjednik i retoričar, kao pisac udžbenika, a zatim i kao autor brojnih novinskih članaka, predavanja i besjeda o književnosti, pozorištu i društvenim događajima”, zaključio je prof. dr Maksimović.

Program uređuje Milena Mišić Filipović.

Exit mobile version